Annons

Kalmartjejer har medaljchans: ”Tyngdlyftningen blev min medicin”

Tre tyngdlyftare från Kalmar tävlar i senior-SM i Halmstad till helgen. KalmarPosten träffade Moa Henriksson, 22 år, Katarina ”Katta” Vourensyrjä Emilsson, 27, och Jesper Emilsson, 31, i Kalmar Atletklubbs lokaler på Stagneliusgatan några dagar innan avresa från Kalmar.
Publicerad 5 oktober 2021
Jesper Emilsson, Moa Henriksson och Katarina ”Katta” Vourensyrjä Emilsson.
Jesper Emilsson, Moa Henriksson och Katarina ”Katta” Vourensyrjä Emilsson.Foto: Agnes Aronsson

Hur känns det nu inför SM?

– Det känns bra. Men jag är lite nervös, säger Katta och Moa instämmer.

Annons

Lagom mycket nerver sägs ju båda gott så nu återstår det att se hur det går i helgens tävling. Det blir tjejernas första SM och de har dessutom medaljchans i sin viktklasser - Moa i 59 kilo och Katta i 55 kilo. De tävlar i ryck och stöt, och får sedan poäng i totalen.

– Rycket borde jag kunna ta hem, men det finns också en liten chans att jag kan ta totalen, säger Katta.

Hur kommer det sig att ni fastnade för tyngdlyftning?

– Jag tränade gymnastik och hade sönder mitt korsband. Jag ville inte sluta tävla eller träna så då låg det nära tillhands med crossfit. Jag fastnade inte riktigt för det men när jag började med tyngdlyftning istället tyckte jag att det var roligare. Jag har lättare för det än för gymnastiken, säger Moa.

Hon bytte över och började träna med Kalmar Atletklubb för ungefär ett år sedan.

– För att bli bra i gymnastik måste man träna 20 till 30 timmar från att man är sex år gammal. Det gick lättare att lära sig de här övningarna inom tyngdlyftning. Tyngdlyftning är man bäst på runt 30, man blir bättre och bättre, säger Moa, och de andra nickar instämmande.

Hur kommer det sig att du fastnade för tyngdlyftningen Katta?

– Det här är ju min man, säger Katta och pekar på Jesper.

– Det var genom honom som jag fastnade. Jag kämpade med ätstörningar sedan tonåren och han lärde mig att fokus inte behöver ligga på att vara pinnsmal utan att det är bra att vara stark, och då kan man inte se ut som en liten tråd. Det psykiska började läkas när jag startade med tyngdlyftning, för det blir ett nytt fokus. Tyngdlyftningen blev min medicin, säger Katta.

– Och för min del var det så att jag spelade hockey och en kompis därifrån fick in mig på tyngdlyftning i och med att hans fru tävlade i det, Jesper.

Annons

De vill alla tre att fler ska börja lyfta.

– Man växer i sig själv och vi behöver fler lyftare. Det finns en ny ungdomsgrupp med platser kvar, säger Katta.

Till helgen hoppas Jesper på att ta 150 i stöt. Katta satsar på några kilo mer än sitt förra resultat på 68/78 och Moa lyfte 75/98 sist och hoppas nu på 78/92. Jesper Emilsson tävlar i klass 96 kilo. Han är tidigare dubbel bronsmedaljör och det här blir hans femte SM, men tror inte på någon medalj för sin egen del den här gången.

– Det gäller att hålla hela vägen i kroppen. Jag har strul med axlar och knän och inte haft helt flyt i träningen, säger Jesper.

Foto: Agnes Aronsson
Jesper Emilsson.
Jesper Emilsson.Foto: Agnes Aronsson
Moa Henriksson.
Moa Henriksson.Foto: Agnes Aronsson
Moa Henriksson.
Moa Henriksson.Foto: Agnes Aronsson
Katarina ”Katta” Vourensyrjä Emilsson.
Katarina ”Katta” Vourensyrjä Emilsson.Foto: Agnes Aronsson
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons