GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lovisa Karlsson: ”Blev knäckt – men gav aldrig upp”

2018 såg hon slutet på friidrottskarriären. Nu, två år senare, står hon hjärnstark som nybliven svensk mästare och landslagsdebutant. Möt Lovisa Karlsson som njuter av shoppingdagarna med farmor, som hellre sparar än slösar och som siktar mot Europamästerskapet.
Mångkamparen Lovisa Karlsson är veckans profil i KalmarPosten.
Mångkamparen Lovisa Karlsson är veckans profil i KalmarPosten.
Foto: Wilhelm Nilsson

Lovisa Karlsson

Ålder: 20.
Familj: Mamma Git, pappa Sonny och storasyster Ofelia.
Bor: I Getingen, Kalmar, samt i Växjö.
Uppväxt: På Öland.
Beskriv dig själv: Glad, positiv, målinriktad.

God morgon, när klev du upp i dag?

– Vid åtta. Det har jag som rutin varje dag. Jag försöker få ihop minst åtta timmars sömn per natt.

Hur startar du helst dagen?

– Jag tar det gärna lugnt med en långfrukost och en kopp kaffe framför tv:n.

Är du en morgon- eller kvällsmänniska?

– På morgnarna är jag väldigt trött. Jag får väl säga att jag är en kvällsmänniska.

Vad sysslar du med förutom friidrott?

– Jag pluggar kursen psykologi 3 på Linnéuniversitet. Ämnet är väldigt intressant och psykologin kan jag ta med mig in i friidrotten.

Vad gör du helst en ledig dag?

– På sommaren är jag gärna utomhus; solar och badar. Nu när det är höst åker jag till Kalmar när jag har mina vilodagar. Då umgås jag antingen med familjen, kompisarna eller farmor Inger. Det blir en hel del fika och shopping med farmor, vilket är jättemysigt. Sen kan jag aldrig släppa friidrotten.. Jag tittar på alla tävlingar jag kan. Jag är en riktig friidrottstönt!

Varför började du med friidrott, och hur gammal var du då?

– När jag var liten höll jag på med gymnastik i tio år. Jag tävlade lite i friidrott som 8-åring, men började inte träna förrän jag var tolv. Mina föräldrar har varit väldigt aktiva inom friidrotten, så på den vägen blev det naturligt med friidrotten.

Du är mångkampare och tävlar i olika grenar (däribland 100 meter häck, löpning och kulstötning). Vilken gren är roligast?

– Varje gång är det lika svårt att svara på frågan... Alla grenar är roliga förutom löpningen – där har jag lite att jobba vidare på.

Du har varit med i Finnkampen tidigare. Nu debuterade du som senior. Hur var det att göra det på ”riktigt”?

– Superkul! Speciellt att få tävla inför publik igen. Man märker verkligen hur stor skillnaden är när det är publik på läktaren än utan.

Hur är känslan när landslagsdräkten åker på?

– Känslan är fantastisk. Det är alltid lika roligt. När Sverigekläderna åker på, då blir man extra taggad.

Tre kändisar du gärna skulle vilja bjuda på middag?

– Så svårt.. Jag får välja två; Usain Bolt och Katarina Johnson-Thompson.

Vad skulle du bjuda på då?

– Om jag ska vara ärlig så är jag inte så duktig i köket. Däremot gillar jag halloumi. Det får bli en halloumisallad, helt enkelt.

Det har varit ett bra år för dig, däribland debutant i Bahausgalan, SM-guld i 100 meter häck och tvåa i Finnkampen. Håller du med?

– Det har gått bättre än vad jag trodde det skulle göra. Jag tror det har att göra med inställningen, som har blivit mycket bättre. Nu har jag hittat fokus inför varje träning.

Vad är det roligaste med friidrotten?

– Allt man har fått uppleva; tävlingarna, kompisarna jag har fått och att få se sig själv utvecklas hela tiden. Det är häftigt att se.

Har du någon målsättning?

– Mitt mål är att ta mig till ett stort mästerskap – först och främst EM. Jag tar en sak i taget, därefter får vi se hur långt det räcker till.

Vad har du för råd till unga friidrottare?

– Man ska allt i sin egen takt och inte stressa fram något. Så länge man gör sitt bästa och har kul. Tycker man inte det är roligt så lyckas man inte.

Om du vann en miljon kronor, vad skulle du göra för pengarna?

– Då vill jag helst spara pengarna. Jag köper hellre saker jag verkligen vill ha.

Vad är du mest nöjd med i din karriär?

– Jag är supernöjd med SM-guldet i somras, det hade jag drömt om sedan jag var liten. Men det som gör mig allra stolt är att jag kom över min jobbiga period 2018. Då var jag knäckt och tänkte nästan lägga ned. Sen hittade jag gnistan igen och blev bättre än någonsin.

Läs mer