GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mathilda siktar mot toppen: ”Jag vill fortsätta ta medaljer”

När Mathilda var yngre sköt hon mot nätbeklädda fotbollsmål. Nu skjuter hon på måltavlor med hög precision och siktar mot stora mästerskap. Möt veckans profil Mathilda Hjelm.
Publicerad 3 september 2022
Foto: Linus Gunnarsson

Mathilda Hjelm

Ålder: 24

Familj: Pojkvän Gustaf, mamma Inga-Britt, pappa Stefan och lillebror Jonathan.

Bor: Kalmar

Yrke: Studerar Masterprogram i statsvetenskap

Aktuell som: Landslagsskytt

Klubb: Kalmar/Läckeby Skytteklubb

Beskriv dig själv med tre ord: Målmedveten, envis och omtänksam

Godmorgon, när klev du upp i dag?

– God morgon! 07.30.

Hur startar du helst dagen?

– Med god frukost och träningspass.

Du tävlade nyss i skytte under SM-veckan i Boden. Kan du berätta om upplevelsen och hur det gick?

– Det var en speciell upplevelse. Planen var att flyga dit men den planen sprack på grund av SAS-strejken och jag fick istället köra 260 mil tur och retur. Detta tack vare min sponsor som hjälpte mig med en lånebil. Första tävlingsdagen gick relativt bra, det blev en delad femteplats. Det var först på tredje tävlingsdagen som jag tog ett SM-silver. Detta var min första individuella SM-medalj, så det var stort. Speciellt med tanke på att uppladdning inför SM inte var optimal då jag låg med feber på hotellrummet i början av veckan. SM-veckan avslutades med en ytterligare SM medalj, denna gång ett brons.

Hur förbereder du dig inför en tävling och hur går tankarna när du väl ska gå fram för att skjuta?

– Mina förberedelser handlar om att koppla av innan. Att stressa upp sig har aldrig funkat för mig. Det sista jag gör innan jag ska skjuta, som är väldigt viktigt, är att tagga till och komma in i min bubbla. Det behövs för att kunna prestera på topp. När jag är i min bubbla stänger jag ute allt runtomkring mig och har bara fokus på nästa skott – oavsett hur de tidigare skotten har tagit. Ett redan skjutet skott går inte att ändra på, så all fokus måste ligga på nästa skott.

Vad har du för långsiktigt mål?

– Mitt långsiktiga mål är att etablera mig i landslagets seniortrupp och få skjuta större tävlingar såsom EM, VM och Världscupen.

Hur startade intresset för skytte och vad får dig att fortsätta?

– För mig så var det en ren slump. Jag hade nyligen slutat med fotboll och ville testa på något nytt. På sportlovet testade jag på skytte och sedan dess har jag varit fast. Jag älskar denna sport. I och med att det är en individuell sport handlar det bara om ens egna prestationer vilket jag gillar. Man slutar aldrig att utvecklas, man kan hela tiden bli bättre. Det som får mig att fortsätta är väldigt enkelt, det är en underbar sport med en gemenskap som ingen kan klaga på. Allt detta tillsammans med kärleken jag har för sporten gör att jag aldrig ens har funderat på att sluta, det finns inte på kartan. Jag vill alltid bli bättre och se hur långt jag kan komma. Jag har sedan tidigare individuell medalj från Nordiska Mästerskapen och varit uttagen till landskamp mot Danmark. Jag vill fortsätta ta medaljer.

Foto: Privata

Hur står sig Kalmarskyttar jämfört med övriga Sverige tycker du?

– Jag tycker vi står väldigt bra till. I helgen (20-21 augusti reds. anm) är det landskamp mot Danmark där tre skyttar är från Kalmarregionen ska tävla. Det tycker jag är härligt.

Hur gör du för att varva ner?

– Kollar något avsnitt av någon serie på kvällen.

Hur tacklar du en motgång?

– Tränar ännu hårdare. Om det går dåligt på en tävling åker jag och tränar ännu mer samma dag.

Vad gör du en ledig dag?

– Jag är i skogen och jagar. Tränar även min jakthund Stella.

Vad är fredagsmys för dig?

– Gott käk med en flaska vin och någon film är aldrig fel. Det är fredagsmys för mig.

Har du en bucket list, och vad står det i så fall på den?

– Har faktiskt inte det, men jag kanske ska fixa en.

Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?

– Läser inget, men kollar gärna på Modern Family.

Vad skrattar du åt?

– Jag har lätt till skratt.

Person du ser upp till?

– Min pappa ser jag väldigt mycket upp till, han har alltid stöttat mig oavsett vad.

Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?

– Leonardo DiCaprio, Johnny Depp och Zlatan. Jag har sett alla filmer med Leo och Johnny, de är mina favoritskådespelare. Zlatan är en ikon.

Vad skulle du bjuda på?

– Egenskjuten älgfilé.

Katt eller hund?

– Har både katt och hund så det är svårt att välja. Men eftersom att jag kan ta med mig Stella överallt och eftersom att jag jagar med henne så är hund lite bättre.

Vad ser du fram emot just nu?

– Det ska det bli kul att komma igång med skolan igen. Jag har ett år kvar på min masterexamen i statsvetenskap.

Julafton eller midsommarafton?

– Denna var svår, jag tycker att båda är härliga. För mig är det viktigaste att umgås med familj, släkt och vänner. Därför tycker jag mer om julafton då hela släkten samlas.

Hur ser du på framtiden?

– Bli klar med skolan och ta min masterexamen i statsvetenskap och utvecklas i mitt skytte för att kunna etablera mig i landslagets seniortrupp.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.