Annons

PT-Robin: Känner du din kropp?

Du vet att träning och ett hälsosamt liv är bra. Du har förstått vilka enorma effekter motion har på sömn, humör, aptit, sexlust, livsglädje - ja, i princip allt. Det är rätt lätt att förklara varför träning och hälsa är bra, för egenskaperna man pratar om är i regel någonting som alla kan relatera till.
Publicerad 3 december 2022
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Vi är alla överens om att kroppen kan kännas obekväm på grund av smärta och stelheter. Du vet också om att kroppen kan kännas riktigt bra, som när du tar en varm dusch, får massage eller gör en stretch som träffar riktigt rätt.

En person med hög interoception är duktig på att läsa av kroppens signaler. Om du har en vältränad interoception kan du känna av stress tidigt. Då känner du pulsen så fort den slår snabbare och du känner så fort du får spänningar i nacken.

Annons

Det gör att en person med hög interoception kan ta beslut som är bättre för kroppen. Du kan lära dig att känna vilka rörelser du behöver för att kroppen ska kännas bättre. Du kan njuta mer av dina träningspass. Ett yogapass kan bli som att öppna en godispåse!

Om du har svårt att förstå vad jag menar så kan du testa att göra en “kroppsscanning”:

Slut ögonen.

Välj en kroppsdel (många har starka sensationer i nacken, bröstet, händerna och fötterna.)

Bli medveten om alla små sensationer, tryckförändringar och känslor av värme och kyla. Det kan nästan kännas som en liten dans.

När du tränar på din interoception så förbättrar du hjärnans kontakt med kroppen. Det kan göra att du blir bättre på att hantera smärta och mer uppmärksam på kroppen. Du kan till och med börja känna vilken mat som är bra för dig och njuta mycket mer av att “bara vara”.

Tack för den här gången. Du hittar mig och mina kollegor på Träningsklubben i Kalmar. Samt på sociala medier som "PT-Robin" och "Träningsklubben".

Annons
Annons
Annons
Annons