GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

PT-Robin: Så får du in microträning i vardagen

Jag brinner för tidseffektiv träning. Alla har möjlighet till rörelse varje dag så länge man planerar och fångar chanserna när dem kommer. Det sägs att Obama tog sig tid att träna varje morgon under tiden han var president! Sen förstår jag givetvis att alla har olika livspussel att lägga, just därför vill jag dela med mig av några tips på hur man micro-tränar!
Publicerad 9 oktober 2022
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Robin Strelitz.
Robin Strelitz.Foto: Mostphotos/Linus Gunnarsson

Många tror man behöver bli svettig för att träna men det går utmärkt att sprida ut dina rörelser under dagen. Du måste inte gå till gymmet varje dag, du kan göra knäböj när du kokar kaffe, spänna musklerna när du borstar tänderna, springa upp för trappan eller stretcha i hissen. Det gäller att vara kreativ och leta chanser. Börjar du aktivt söka i din vardag efter möjligheter att röra på dig kommer du aldrig mer att ha en vilodag. Jag brukar kalla det för micro-träning och kroppen älskar det.

Mest tidseffektivt blir det om du tränar hemma. Det finns massor av övningar du kan göra med bara kroppsvikt men träningen blir roligare om du har lite utrustning. Ladda hem en rolig träningsapp för tips och inspiration. Här kommer en lista på bra hemmautrustning!

• Yogamatta! Du kommer att ligga på golvet när du gör vissa övningar och då är det skönt att ha en stor matta att ligga på.

• Pilatesboll! Det finns så mycket bra övningar man kan göra med en pilatesboll.

• Kettlebells! Gärna en tung och en lätt. Det kostar lite mer men de håller för alltid.

• Hantelset! Gärna två hantlar med skivor så du kan ändra vikten.

• Gummiband! Både små och stora, tunga och lätta.

Gör det alltid enkelt för dig själv! Träna på tider du gillar att träna och gör övningar du tycker är roliga! Träning och rörelse ska vara förknippat med roliga känslor. Gör det till en kul grej! Lyssna på ljudböcker när du är ute och går eller power-städa med hög musik. Plocka fram möjligheter att röra på dig i hemmet. En kettlebell jämte kaffebryggaren, en yogamatta framför TV:n och ett par hantlar utanför toaletten. Varje gång du går förbi en station så gör du ett visst antal repetitioner av en övning. Under en dag kan du samla ihop ett helt träningspass. När du sprider ut på träningen under en dag behöver du varken byta om eller duscha. Det blir helt omöjligt att komma på en ursäkt varför du inte ska göra det!

Tack för den här gången. Du hittar mig och mina kollegor på Träningsklubben i Kalmar. Samt på sociala medier som "PT-Robin" och "Träningsklubben".

ROBIN STRELITZ ROBIN@TRANINGSKLUBBENKALMAR.SE