Publikens glädje: ”Välkomnas till matcher igen”

Elitfotbollen väntar otåligt än. Lokalfotbollen har dock fått klartecknet: Fritt fram för publiken att återvända. Men det hela sker under tydliga restriktioner.
Publicerad 10 augusti 2020
På Fredriksskans IP spelar både Kalmar AIK och Ängö BK sina hemmamatcher.
På Fredriksskans IP spelar både Kalmar AIK och Ängö BK sina hemmamatcher.Foto: Wilhelm Nilsson

På måndagen kom det besked som säkert många fotbollsfanatiker har väntat på – publiken är åter välkommen in på fotbollsmatcherna i de lokala serierna, sedan Svenska Fotbollsförbundet tog ett beslut i frågan. Men det gäller inte samtliga matcher. Enligt riktlinjerna välkomnas endast publik i bredd- och ungdomsfotbollen då med maxantalet 50 personer.

– Det här gäller förstås bara för de som har stängsel runt sin anläggning och som tydligt kan följa de direktiv som finns, säger Smålands fotbollsförbunds ordförande Christer Gustafsson.

Blir det inte lite orättvist att vissa får ha publik och andra inte?

– Jo, så är det ju. Men det är utefter de här premisserna det ser ut.

Restriktionerna är dock inte helt glasklara. Enligt Henrik Landén, kanslichef på Smålands fotbollsförbund, har telefonen gått varm efter att beskedet annonserades.

– Vi har i princip blivit nedringda. Det är många som hör sig för vad som gäller – vad de får göra och vad de inte får göra, berättar han och fortsätter:

– Frågorna berör alltifrån hur kioskverksamheten ska fungera och generella frågor kring publikvärdar.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.