Annons

Rydström: ”Det finns en hemlighet som jag ska lära ut”

Det har varit på gång ett tag, men nu är det klart. Henrik Rydström vänder hem för att styra Kalmar FF mot nya mål. Vägen dit handlar om anfallsinriktad fotboll, talangutveckling – och läxläsning (!).
Publicerad 29 december 2020 • Uppdaterad 7 januari 2021
Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Den 13 december stod det klart att Kalmar FF är ett allsvenskt lag även 2021. Dagen därpå valde huvudtränare Nanne Bergstrand att kliva åt sidan, vilket satte organisationen i arbete. Flera tränare fanns med i bilden – några var förslag, andra gick så långt som till en intervju.

Ett par veckor innan Nannes avhopp deklarerade Henrik Rydström att han lämnar uppdraget i IK Sirius. Pendlingen mellan hemmet i Kalmar till fotbollsplanerna i Uppsala tärde på orken. Att flytta till Uppsala var aldrig ett alternativ – han skulle bo kvar i Kalmar.

Annons

– Där och då funderade jag på att ta ett sabbatsår från fotbollen. Mjällby visade intresse, men jag var beredd på att vänta in Kalmar. Jag ville lyssna på vad de kunde erbjuda. Norrköping kom också in i bilden – vi pratade men det blev inte så mycket mer än så, säger Henrik Rydström.

”Finns inget quick-fix”

Den ödmjuka tränaren är bestämd med att valet av att ta över tränarrodret i Kalmar FF varken har med prestige eller karriär att göra. Det handlar alltså snarare om hårt arbete än flashig stjärnglans.

– Jag kommer in för att jag vill förändra saker och ting. Under två års tid har jag kunnat bedöma föreningen utifrån. Till största delen är det mycket som är positivt. Framförallt det som spelargruppen och tränarstaben visade upp i slutet. Att göra jobbet som krävs, tillsammans med uppbyggnaden av anfallsspelet och föra bollinnehavet, är främst saker som jag vill bygga på. Därutöver har jag också sett hur supportrar och sponsorer har mobiliserats. Kalmar är litet, det är därför viktigt att vi lyssnar på varandra och riktar oss mot gemensamma mål, berättar han.

Foto: Kalmar FF

Att Kalmar FF har hamnat i negativa kval två år på raken är knappast något som avskräcker ikonen. I stället är det en utmaning som får Rydström till att våga förändra. En förändring som ska leda till framgång.

– Är normaltillståndet där vi har legat de senaste åren? Hur kan vi i så fall öka det? Det finns inget quick-fix, men det finns lösningar och metoder som kan ge möjligheter till framgång. Det är en utmaning vi tillsammans måste lösa internt. Jag som tränare ser i det perspektivet en framåtlutad fotboll, då vi anfaller rättvända mot motståndarna. Vi ska hitta vårt spel att spela och vi ska vara jobbiga att möta även när vi inte har boll, förklarar Kalmar FF:s nya huvudtränare.

Läxor på agendan

”Henke” vill alltså se fart och fläkt på såväl Guldfågeln arena som på bortamatcherna. Att ha visioner om en förändring är en sak. Men att verkliga dem är något helt annat. Den erfarenheten, eller hemligheten, sitter Henrik Rydström på.

– Under året lärde jag mig en hemlighet, eller världens mest obevarade hemlighet, man måste anstränga sig för att öka inlärningen. Vi lär oss av att skriva och uttala – repeterar vi inte det så kommer vi inte ihåg det. I Sirius började jag då laborera med gruppen genom läxförhör. Jag fick feedback om att det blev både enklare och tydligt om hur vi skulle spela. Det är ingen garanti för att vinna matcher men absolut en konkurrensfördel.

Läxläsning blir nog inget hinder i Kalmar FF. Åtminstone inte för de purfärska uppflyttade ungdomarna; Alex Mortensen, 18, Hampus Svensson och Anton Ekeroth, båda 19. Prioriteringarna och kulturen är helt annan i Kalmar än i Uppsala, om tränaren själv får ge sin syn.

– De unga spelarna i Kalmar ser fotbollen som en möjlig väg. I Uppsala såg studier som prio ett, vilket var ett tänk som jag ville förändra. Här är fotbollskulturen så stark vilket vi ska dra nytta av. Så som jag förstår det ska vi få ut mer av akademin och att det också ska återspegla sig till det vi gör i a-laget.

Henrik Rydströms arbete i föreningen börjar från och med nu. Spelarna väntas dock återvända efter ledigheten en bit in i januari.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons