Varma kroppar nekas tillträde: ”Fungerar jättebra”

Febersjuk? Då kan du glömma fotbollsmatchen. I alla fall om du är medierepresentant och har ett syfte i att bevaka en internationell match. Feberkontroller utförs nu på arenorna för att minska smittspridning.
Publicerad 9 september 2020
KalmarPostens Wilhelm Nilsson febertestas innan match. Efter förvånande röster och ett par omtagningar, visar termometern fortsatt 36,5 grader. Grönt ljus alltså...
KalmarPostens Wilhelm Nilsson febertestas innan match. Efter förvånande röster och ett par omtagningar, visar termometern fortsatt 36,5 grader. Grönt ljus alltså...

Det europeiska fotbollsförbundet UEFA har beslutat om att samtliga medierepresentanter ska kroppstempereras innan de får tillträde till arenorna på de internationella matcherna. Ett initiativ för att skydda spelare och personal, och därmed också minska smittspridningen av covid-19.

När Sveriges U21-landslag tog emot Italiens dito på Guldfågeln Arena under tisdagskvällen, tvingades ackrediterad media att fylla i ett självskattningsformulär senast två timmar innan matchstart, vilket intygade att medierepresentanten var fri från sjukdomssymptom – däribland halsont och feber. Det sistnämnda säkerställdes alltså innan tillträde till medieutrymmena. En representant med en kroppstemperatur överstigande 37,9 grader ska, enligt regelverket, avvisas från platsen.

Kroppstemperaturen får inte överstiga 37,9 grader för vistelse på arenorna.
Kroppstemperaturen får inte överstiga 37,9 grader för vistelse på arenorna.Foto: Wilhelm Nilsson

Kalmarbon Louise Petersson som har säkerhetsarbete på Svenska fotbollsförbundet som sin sidosyssla, fick den här kvällen agera ”sjuksyster”. Hon var nämligen snabb på att plocka fram tempen när reporter efter reporter anlände till fotbollsarenan. Termometern sätts en bit från pannan och avläser temperaturen på ett par sekunder.

– Hittills har det fungerat jättebra under de matcher som vi behövt se över kroppstemperaturen. Visst är det jättekonstigt och annorlunda att behöva göra detta, men det är skönt att vi kan spela fotboll och upprätthålla verksamheten, trots alla ”om och men”, säger Louise Petersson.

Har det hänt att någon har behövts avvisats på grund av överstigande kroppstemperatur?

– Nej, hittills har vi inte behövt avvisa någon från vara matcher. Folk har varit noga med att fylla i självskattningsformulären korrekt, helt enkelt.

Från och med den 1 oktober kan det bli tillåtet med publik i allsvenskan igen – dock med viss restriktion i åskådarantalet. Då kan det också bli aktuellt att utföra kroppstemperaturmätningar på publiken. Ett sådant scenario är inte omöjligt ifall fler evenemang med större publikskara kan få tillåtelse att genomföras, exempelvis konserter.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.