Cigarett orsakade brand på boende – man döms

En cigarettfimp startade en brand på ett gruppboende i Torsås kommun. Nu döms en man i 30-årsåldern för allmänfarlig vårdslöshet.
Torsås • Publicerad 2 februari 2023 • Uppdaterad 3 februari 2023
Arkivbilder.
Arkivbilder.Foto: Mostphotos, Agnes Aronsson

Det var i slutet av maj 2022 som räddningstjänsten fick ett larm om brand på ett gruppboende i Torsås kommun.

När räddningstjänsten anlände till platsen kunde de konstatera att det hade brunnit i en lägenhet där mannen bodde. Personal på boendet hade hunnit släcka elden innan räddningstjänst var framme samt burit ut möbler och en matta som hade fattat eld.

Mannen uppger i förhör att han brukar röka inomhus och att han innan branden bröt ut hade fimpat i en kopp inne i lägenheten. Efter att mannen hade fimpat cigaretten gav han sig ut på ärenden och blev en stund senare uppringd av personal på boendet som berättade att det hade brunnit.

Troligtvis har branden startat av en cigarettfimp, men mannen menar att det inte ska ha varit med avsikt att starta branden.

”Av räddningstjänstens sakkunnigutlåtande framgår att det fanns brandskador på golv, matta och bord samt lätta rökskador i N.N lägenhet. Det framgår även att det fanns betydande risk för brand- och rökspridning och att det, om personalen inte fått ut de brinnande föremålen, förmodligen hade blivit en fullt utvecklad rumsbrand med fara för boende i byggnaden. N.N (räddningsledaren) har i sitt vittnesmål uppgivit att det är mest troligt att branden startat av en cigarettfimp”, meddelar Kalmar tingsrätt i sin bedömning.

Mannen döms för allmänfarlig vårdslöshet till 50 dagsböter om 50 kronor.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.