Dubbla utmärkelser till Stufvenäs Gästgifveris vinkällare

Stufvenäs Gästgifveri fick alla värdefulla flaskor stulna ur sin vinkällare - men nu har de metodiskt byggt upp källaren igen. Det är anledningen till utmärkelserna.
Publicerad 29 juli 2020
Foto: Pressbild

Stufvenäs vinkällare har tilldelats den högsta utmärkelsen med fyra druvklasar av Munskänkarna. Men det finns en snårig bakgrundshistoria, innan de fick besök av Bengt och Anders från Munskänkarna under tisdagen.

Under 17 års tid hade gästgiveriets grundare Sigvard Johansson byggt upp Stufvenäs, men 2007 skedde en uppmärksammad vinstöld, där ett antal okända personer tog sig in i vinkällaren och stal alla värdefulla flaskor.

De senaste året har det påbörjats ett arbete med att återigen väcka vinkällaren till liv, efter en lång vila. Både lugnt och metodiskt har det återskapats en vinlista som intresserar. Det är anledningen bakom att Stufvenär Vinkällare nu har tilldelats Munskänkarnas högsta utmärkelse.

– Vi är oerhört stolta att vår vinlista har blivit belönad med både fyra druvklasar av Munskänkarna och Wine Spectators utmärkselse Award of Excellence, vilket vi ser som två fina erkännanden att vi är på rätt väg, säger Toni Berg, restaurangschef i ett pressmeddelande.

Syftet och ändamålet med Munskänkarnas Vinkrogar och vinbarer är att ge vinintresserade ett bättre, bredare och mer prisvärt vinutbud på landets restauranger. De krogar och vinbarer som uppfyller Munskänkarnas kriterier får utmärkelsen 1,2,3 och 4 druvklasser.

Den andra utmärkelsen är från Wine Spectator som varje år listar världens bästa vinlistor i tre kategorier. Stufvenäs har historiskt sett blivit listad elva gånger, och nu har de fått sin tolfte utmärkelse.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.