Annons

Knivbeväpnad yngling på HVB-hem jagade föreståndare

En 19-årig man fälls för försök till misshandel, olaga hot och ringa narkotikabrott efter att ha ställt till med bråk på ett HVB-hem i Torsås kommun.
Publicerad 26 januari 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: Dmitri Melnikov/Mostphotos

Som 17-åring, hösten 2018, kastade han en spegel mot en kvinna som jobbade på hemmet. Orsaken till hans ilska var att han nekats skjuts till Kalmar, där personalen misstänkte att han skulle skaffa narkotika.

Kvinnan hann stänga en dörr som spegeln krossades mot, och ynglingen tog då upp en skärva och hotade henne med. Kvinnan fick ta skydd på kontoret fram tills att 17-åringen hade lämnat HVB-hemmet.

Annons

Dagen efter skulle alla boende samlas för en diskussion, men 17-åringen vägrade gå in i huset utan tog istället en sten och kastade genom ett fönster. När en föreståndare gick ut för att prata slutade det med att 17-åringen, med kniv i handen, jagade föreståndaren på gräsmattan och skrek att han skulle döda denne.

Nästan 2,5 år senare har den nu 19-årige mannen ett fortsatt struligt liv. Av domen från Kalmar tingsrätt framgår att han idag är intagen på ett behandlingshem på grund av missbruk och andra problem, och att han sannolikt kommer att bli kvar där ett tag.

Med hänsyn till hans låga ålder vid tiden för brotten och omständigheterna kring hans nuvarande situation så blir påföljden villkorlig dom när 19-åringen nu döms för försök till misshandel, olaga hot och ringa narkotikabrott. Däremot tilldöms den drabbade HVB-personalen skadestånd på 15 000 respektive 10 000 kronor.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons