Kommunen varnar – växt kan skada människor och djur

När sommaren och solen kommer väljer många att tillbringa mer tid utomhus i naturen. Men vad många inte känner till är att det finns växter som kan bli farliga för människor och djur när växtsaften exponeras för solljus.
Publicerad 22 maj 2023
Jätteloka
JättelokaFoto: Mostphotos

En av dessa farliga växter är Jättelokan/Björnlokan, som Torsås kommun nu går ut och varnar för. Växten kan orsaka stor skada. Den som får växtsaften på sig och samtidigt vistas i solen kan drabbas av brännblåsor, eksem eller liknande hudproblem. Det är viktigt att vara uppmärksam, framförallt kring barn som tycker att blomman ser spännande ut och vill närma sig den. Jättelokan är en stor växt som blir två till fyra meter hög, med en stjälk uppemot 10 centimeter i diameter. Den påminner om hundkex i utseendet och har stora blad som kan vara en meter breda och ser ut som ett flikigt rabarberblad.

Jättelokan kommer ursprungligen inte från Sverige. Den sprids snabbt och har lätt att föröka sig och slå ut annan växtlighet. Därför är den viktig att bekämpa under stor försiktighet. För att växtsaften inte ska påverka huden krävs heltäckande klädsel med vattentätt tyg, gummihandskar och ögonskydd, eftersom det kan stänka eller flyta från snittytor. Hud, kläder och redskap ska rengöras efter avslutad bekämpning, skriver Torsås kommun på sin hemsida.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.