Annons

Man åtalas för djurplågeri – hund utsattes för lidande

En veterinär uppger att hon aldrig sett en hund med sämre munstatus.
Nu åtalas en man misstänkt för djurplågeri efter att ha låtit sin hund gå med vanvårdad mun – som resulterade i att hunden fick dra ut elva tänder.
Publicerad 7 april 2023
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Mostphotos

Mannen som är i 80-årsåldern från Torsås kommun åtalas nu för djurplågeri efter att en veterinär i Kalmar slagit larm om hans hunds munhälsa efter ett besök i februari förra året.

Under flera veterinärbesök som skett mellan 2018 till 2021 har hundens munstatus och behov av sanering påtalats för mannen, enligt anmälan från Länsstyrelsen i Kalmar län. Enligt anmälan och hundens journal har hunden lidit av kraftig tandsten – vilket resulterat i att hunden drabbats av en allvarlig infektion i munnen och till slut fått dra ut elva stycken tänder.

Annons

I förhör uppger veterinären att hon under sin karriär "inte tidigare sett en hund med sämre munstatus”. Efter att hunden varit hos veterinären fick personal vädra ut undersökningsrummet för att hundens mun stank så till följd av infektionen.

Mannen säger i förhör att han inte uppfattat det som att hunden led och att han under hela hundens liv besökt veterinären för att hålla koll på hundens tänder. Han menar på att veterinärernas bedömning av hundens mun är felaktig och förnekar därmed brott.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons