Man med djurförbud hade 36 katter i lägenheten

Efter att under många år ha varit föremål för särskild djurskyddstillsyn utfärdades 2008 ett djurförbud mot mannen som nu är i 60-årsåldern.
Publicerad 6 maj 2021
I lägenheten fanns 36 katter, varav flera ungar. Matskålarna var tomma och det enda vattnet var i en skål på köksbänken. Ammoniakstanken från urin och avföring orsakade luftvägsproblem för flera som deltog vid inspektionen.
I lägenheten fanns 36 katter, varav flera ungar. Matskålarna var tomma och det enda vattnet var i en skål på köksbänken. Ammoniakstanken från urin och avföring orsakade luftvägsproblem för flera som deltog vid inspektionen.Foto: Ur Länsstyrelsens kontrollrapport

Det handlade om en stor mängd djur av olika slag som mannen haft i olika fastigheter och som inte skötts på rätt sätt. Bristande hygien och bristande omvårdnad. Under hösten 2007 hade tre hästar, åtta hönor, en myskanka, två gäss, fyra kaniner och en get omhändertagits på en gård i Nybro kommun. I samma veva omhändertogs även ett 20-tal katter i en lägenhet i Kalmar.

Ett tiotal år senare, sommaren 2019, får länsstyrelsen tips om att mannen bryter mot sitt djurförbud. Och det gör han. Vid en inspektion i hans lägenhet i Torsås kommun hittas 36 katter. Bostaden är full av urin och avföring och ammoniakhalten i luften är så hög att flera som deltar i inspektionen får luftvägsproblem. Det står matskålar lite här och där, men maten är slut, och det enda vatten som finns är en skål på köksbänken. Kattungar bara några veckor gamla har ingen möjlighet att ta sig upp på bänken och dricka. Djuren omhändertas. Mannen har snart flyttat ut och fastighetsägaren får göra omfattande renoveringsjobb.

Sen dröjer det något halvår innan det är dags igen. Polisen har sökt efter mannen i hans nya hem, en husvagn, efter att släktingar anmält honom saknad. Han återfinns senare men är inte på plats när patrullen kommer dit. Däremot välkomnas poliserna av 21 katter som också bor där. Länsstyrelsen informeras, som åker dit och omhändertar djuren.

Nu har mannen åtalats för två fall av brott mot djurskyddslagen. Själv förnekar han brott. I fallet med lägenhetskatterna säger han att det är andra personer som kommit dit med dem och att de inte är hans. Gällande husvagnen så varken bodde han där eller ägde katterna.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.