GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rositas son Erik avled av ett hjärtstopp: ”Han hade så mycket kvar”

Under Sylvesterloppet på nyårsafton drabbades Rosita Karlssons son Erik av ett plötsligt hjärtstopp. Det har gått snart ett år sedan händelsen – och nu vill mamma Rosita uppmärksamma hjärt-och lungräddning mer.
– Jag har ältat det efteråt, men jag vet att jag inte hade kunnat göra något åt det.
Torsås • Publicerad 15 oktober 2022 • Uppdaterad 17 oktober 2022
”Han ledde loppet först och vi väntade på att Erik skulle komma i mål”, säger mamma Rosita.
”Han ledde loppet först och vi väntade på att Erik skulle komma i mål”, säger mamma Rosita.Foto: Linn Svensson

– Jag bara skriker: ”nej, inte min Erik. Jag kan inte leva utan honom”, säger mamma Rosita Karlsson om stunden då hennes son Erik Karlsson drabbades av ett plötsligt hjärtstopp.

Det var nyårsafton 2021 och ett nytt år stod innanför dörren. I Kalmar hade många samlats, precis som tidigare år, för att springa Sylvesterloppet. En av dem som skulle springa var den 23-åriga löparen Erik Karlsson, som var en aktiv idrottare i Högby IF.

– Vi träffades vid loppet och pratade lite. Loppet startade och jag sprang fem kilometer och Erik skulle springa tio. Han ledde loppet först och vi väntade på att Erik skulle komma i mål, säger Rosita.

Mamma Rosita och en kompis till Erik väntade på honom vid mållinjen, men det dröjde och Rosita börjar undra var Erik tagit vägen. Hon tänkte han kanske skulle vara missnöjd, Erik var nämligen otroligt tävlingsinriktad.

– Men så kom det en annan i mål och det tyckte vi var konstigt. Sen började ambulansen att komma till Ängöbron och jag kände att jag måste dit, så jag sprang.

När Rosita nått bron möts hon av flera personer och sin son som tas hand om ambulanspersonal – hennes son hade drabbats av hjärtstillestånd under loppet. Han låg nedsövd på intensivvårdsavdelningen i Kalmar, men hans liv gick inte att rädda. Fyra dagar efter hjärtstoppet förklarades han död.

Erik brann för idrott, speciellt löpning. ”Han har sprungit sedan han var liten”, berättar Rosita. Här med ett foto av Erik efter ett lopp i Skälby.
Erik brann för idrott, speciellt löpning. ”Han har sprungit sedan han var liten”, berättar Rosita. Här med ett foto av Erik efter ett lopp i Skälby.Foto: Linn Svensson

– Man vet inte vad hjärtstoppet berodde på, han hade inget medfött hjärtfel. Vi vet inte varför, det är så orättvist. Jag har ältat det efteråt, men jag vet att jag inte hade kunnat göra något åt det.

Det har knappt gått ett år sedan dagen som Rosita förlorade sin son. Nu vill hon hjälpa andra att lära sig mer om hjärtstopp.

– Jag hade velat ha någon dag där man kan få utbildning i hjärt-och lungräddning. Vi har planer på att prata med Torsås kommun om det. Vi har också pratat om man kan köpa in en hjärtstartare. Man ser inte dem så ofta.

Rosita beskriver tiden efter som mörk, men att hon är tacksam över att det fanns personer på plats som kunde hjälpa Erik och att sjukvården gjorde ett fantastiskt jobb även om det inte gick att rädda Erik.

Hon berättar även att Eriks hemmaklubb Högby IF har betytt otroligt mycket i sorgen.

– Man var i en bubbla, det var helt overkligt. Jag förstod inte hur vardagen kunde fortsätta. Men vi i familjen var jättetighta.

Mamma Rosita har kvar Eriks startnummer från Sylvesterloppet, något som hon alltid kommer att bära med sig.
Mamma Rosita har kvar Eriks startnummer från Sylvesterloppet, något som hon alltid kommer att bära med sig.Foto: Linn Svensson

– Och det ordnade en sådan fin minnesstund för Erik. De har varit med mig hela resan, från dagen att han trillade ihop. Klubben betydde otroligt mycket för honom det ordnades ett sådant fint minneslopp med där klubben var behjälpliga.

Erik skulle ha fyllt 24 i våras och var en lovad idrottstalang.
Erik skulle ha fyllt 24 i våras och var en lovad idrottstalang.Foto: Privat

Sedan Erik gick bort har det både startats en minnesfond i hans ära, vilket är tänkt att gå till någon som utmärkt sig inom friidrotten. Men det behöver inte vara för prestation, för mamma Rosita är det viktigt att det blivande stipendiet går till någon som visat omtanke och har ett stort hjärta.

Precis som Erik hade.

– Erik var väldigt omtänksam och brydde sig om alla, ibland för mycket. Han brydde sig om dem som ingen annan såg, han blev som en stöttepelare för många. Han hade så mycket kvar, han skulle bli lärare och kanske skulle bilda familj. Men det fick han inte göra.

– Det som känns lite bra är att Erik kunde hjälpa andra med sina organ. Någon har fått nya lungor och Erik hade velat ha det så.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.