Annons

Xena var försvunnen: ”Hela kommunen gick ihop för att hitta vår hund”

När hunden Xena försvann i helgen slöt ett helt samhälle upp för att hitta henne.
– Vi hade aldrig lyckats utan all hjälp och alla tips som kom in. Vi är så tacksamma!, säger husse Patrik Rosenqvist.
Publicerad 21 februari 2022 • Uppdaterad 22 februari 2022
En del av de personer som engagerade sig i letandet efter hunden Xena samlades igen under måndagskvällen.
En del av de personer som engagerade sig i letandet efter hunden Xena samlades igen under måndagskvällen.Foto: Privat

I fredags när Patrik Rosenqvist, som bor i Torsås, var på väg hem från tandläkaren fick han ett samtal från sin fru Anna. Deras hund Xena, en rescue dog/omplaceringshund från Spanien, hade slitit sig och var försvunnen.

– En granne hade sett hunden på väg upp mot byn. Min fru sprang efter, men hon är gravid i femte månaden och började få förverkar, så vi behövde åka in till sjukhuset. Allt såg bra ut med bebisen och det lugnade ner sig, så det var nog stressen. Efter några timmar på sjukhuset kunde vi börja leta efter Xena, berättar Patrik Rosenqvist.

Annons

De gjorde ett inlägg på Facebook om att Xena var försvunnen, som snabbt delades av många människor.

– Inlägget fick 900 delningar och folk hörde av sig till mig en gång var femte minut. Folk höll koll hela tiden och många samlade ihop sig för att gå ut och leta, säger Patrik.

Patrik såg inte hunden varken på fredagen eller lördagen. Men tipsen om var hon befann sig strömmade in.

– Jag var hyperstressad. Xena är lite skygg och rädd i vanliga fall och nu gick hon i ganska stora områden. Ifrån Torsås hade hon gått hela vägen till Skeppeviks, Bergkvara, vilket måste vara någon mil. Hon har irrat runt där och fram och tillbaka över E22.

Trots många tips var det svårt att få tag på Xena eftersom hon inte har full tillit till människor än, med tanke på hennes bakgrund i Spanien. Familjen Rosenqvist hade bara haft Xena i tre veckor när hon slet sig.

– Jag var ute med min bil i stort sett hela helgen för att kunna vara på plats snabbt när någon såg Xena. På lördagsmorgonen fick vi återigen in massor av rapporter om henne. Halva kopplet satt fortfarande kvar vilket inte var bra eftersom hon kunde fastna någonstans, säger Patrik.

– Hela kommunen gick ihop för att hitta vår hund. Massor av människor var ute, inklusive flera barnfamiljer. Framförallt en familj med en nyfödd var ute och letade efter hunden nästan hela lördagen mer eller mindre.

Under söndagen fick Patrik, efter tips, syn på Xena. Men hon var skygg och kunde inte fångas in. Till slut, vid 19-tiden på söndagskvällen, fick historien äntligen ett lyckligt slut.

– På söndagskvällen fick jag tips igen om att hon befann sig i Torsås, ungefär vid sågen. Jag åkte dit och fick se henne. Hon stack in på en tomt. Jag tog hennes favoritfilt och gick efter henne. Då gick hon fram till mig och gav mig en puss, ungefär som om hon sa ”nu ska vi åka hem”. Sedan satt hon på sitt säte i bilen och var överlycklig.

Hur var det när du äntligen fick tag på Xena?

Annons

– Jag började storböla naturligtvis. Hon var i ganska bra skick, men var väldigt trött och hon har nog gått ner några kilo, men hon har antagligen fått tag i vatten någonstans.

Nu vill Patrik och Anna passa på att tacka alla som engagerat sig.

– Vi vill verkligen tacka alla som var med och hjälpte till och som bidrog till att vi hittade henne igen.Tänk att en hel kommun kan engagera sig så mycket i en hund! Att det blev sådan uppslutning! Utan det hade vi aldrig hittat henne. Vi hade aldrig lyckats utan all hjälp och alla tips som kom in. Vi är så tacksamma!

– När det blir lite bättre väder ska vi ha grillfest för att tacka folk. 900 personer kanske man inte kan dra hit, men de som vi hade mest kontakt med är varmt välkomna!

Även efter Xenas hemkomst har folk fortsatt bry sig om hennes välbefinnande.

– Igår kväll kom en dam som är jätteförtjust i hundar förbi hos oss. Hon hade köpt presenter i form av ben och godis till Xena. Efter det kom barnfamiljen som varit ute och letade så mycket och lämnade salva för tassar. Det var ett lite roligt sammanträffande, för det visade sig att min fru hade förlöst deras bebis i januari, säger Patrik.

Vad tycker Xena om att vara hemma igen?

– Hon är lite osäker och skygg, men hon är glad. Det är skönt att se. Jag tror att hon har försökt hitta hem.

bild 1/5
Hunden Xena sprang bort, men ett stort antal människor engagerade sig i sökandet efter henne och till slut fick familjen hem henne igen.
Hunden Xena med familjens 1,5-åring.
Familjen är glada att Xena är hemma igen.
Anna och Xena.
Hunden Xena gosar på filten.
Hunden Xena sprang bort, men ett stort antal människor engagerade sig i sökandet efter henne och till slut fick familjen hem henne igen.
Hunden Xena med familjens 1,5-åring.
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons